Bokréta Ház - Family Garden - A Bokréta Házak tagja

Belső illusztráció: B1 bútorház

Műszaki leírás

PROJEKT ISMERTETÉS - MŰSZAKI LEÍRÁS

Tárgy: Family Garden - Pesterzsébeti sorházi lakások
Cím: Budapest, XX. kerület, Fiume utca és Mártírok útja által határolt terület - I. ütem
Beruházó: XX. FIUMEI UTCA I. Ingatlanforgalmazó Kft.
A Beruházó cég tulajdonosa: 100% Immo-Rohr Kft.
Kivitelező: XX. FIUMEI UTCA I. Ingatlanforgalmazó Kft.
Projektgazda: Bokréta Management Kft.
Értékesítés: Bokréta Management Kft.
Jogi képviselet: Schönherr - Szécsényi ügyvédi iroda

Alapadatok

Az I. ütem teljes fejlesztési területe: 18.895 m2
A lakóberuházás alapjául szolgáló terület: 15.197 m2
A fenn maradó 3.698 m2, a FIUME útra merőlegesen elhelyezkedő utak megépítésére szolgál.

HRSZ számok:

  1. tömb - HRSZ 182098/135
  A kerületi építési hatóság által Ép-10467/2008 nyilvántartott telekalakítási eljárás alapján, a következő képen kerül megosztásra:
  HRSZ 182093 /150 - ahol egy "B" és egy "C" típusú épület kerül megépítésre
  /151 - ahol egy "B" típusú épület kerül megépítésre
Tervezett játszótér felülnézeti terve
(a befoglaló méret nem, de a berendezések változhatnak!)
  /152 - ahol egy "B" típusú épület kerül megépítésre
  /153 - ahol egy "B" típusú épület kerül megépítésre
 
  2. tömb - HRSZ 182098/133, ahol a telekalakítást követően:
  HRSZ 182093 /144 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /145 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /146 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /147 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /148 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /149 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
 
  3. tömb - HRSZ 182098/131, ahol a telekalakítást követően:
  HRSZ 182093 /138 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /139 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /140 - ahol játszótér kialakítás fog megvalósulni
  /141 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /142 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  /143 - ahol egy "A" típusú épület kerül megépítésre
  4. az utak megépítésére szolgáló HRSZ számok:
    182098/130, amely a meglévő Érmindszent utcával egyvonalban található, és a III. tömb, illetve a beruházás II. ütemével határos
    182098/132, amely a meglévő Vaskapu utca, és Olt utcával egy irányban, az azok közötti távolság közepén, a III. tömb, és a II. tömb között található
    82098/134, amely a meglévő Brassó utcával egyvonalban, a II. és az I. tömb között található
    182098/136, amellyel egy vonalban kiépített bekötő utca nem található, ugyan úgy, mint a többi utca, a FIUME utcára merőleges, és I. tömb, valamint egy szomszédos ingatlan között található, amely ingatlan, azonosan a tárgyi ingatlanokkal,

(Az I. - II. ütem beruházást követően, 36.054m2 nagyságú terület kiépítése történik meg, 25.238 m2 építési volumennel.)

Lap teteje

A beruházás környezetének bemutatása

A fejlesztési terület, beleértve I. és II. ütemet, Budapest XX. kerületében, Pesterzsébet kertvárosi részén található.
A terület maga, a FIUME utcával határosan, a Mártírok útja, Karánsebes, Kakastó utcák által határolt, az Újtelepi parkerdővel, amely a Pilisi parkerdő gondozásában, természetvédelmi terület, záródik.
Közvetlen környezete családi házakkal, illetve sorházi épületekkel beépített.
Jelenlegi állapotában a FIUME utca teljes szakasza még nem rendelkezik aszfaltozott úttal, de a beruházás megvalósulásának egyik feltételeként, az adott lakások használatbavételi eljárásáig eladó,- beruházó költségére, és lebonyolításában megvalósítja.
A terület több központi út, körút által, Budapest bármely részéről személygépkocsival könnyedén elérhető, a fejlesztési területtől 1 km távolságra található Nagykőrösi út használatával.
Budapest belvárosától, átlagos utazási sebességgel mért, átlagos forgalom melletti távolsága 15 perc alatt megtehető.

Tömegközlekedési kapcsolata, a területtől 300 méterre található busz állomást érintő 99 járat, amelynek egyik végállomása a Népszínház utca. Ezen járat jóvoltából, átszállássál hamar elérhető a Határ út, ahol további buszjáratok, villamos járatok, illetve a Metró 3 vonala vehető igénybe.
A Határ út elérés, hozzávetőlegesen 20 percet vesz igénybe.
A terület infrastrukturálisan teljesen ellátott. 2 km-es körben, több bevásárló központ található, amely bevásárló központokat elhagyva, az M0 autópálya is elérhető, aminek jóvoltából a Buda megközelítése is gépjárművel, könnyedén megvalósítható.
Közvetlen környezetében, Pesterzsébet ezen kertvárosi részében, több óvoda, iskola is található.
Pesterzsébet központja, amely méltán lehet büszke fejlesztéseire, és ahol szintén minden nevesebb szolgáltató megtalálható, és saját sétáló utcájának jóvoltából, ahol rendszeresek a rendezvények, kellemes kikapcsolódást biztosít, a területtől 10 perc alatt elérhető.
A kerület folyamatosan fejlődik. Várhatóan, egy éven belül, a teljes úthálózata aszfaltozott lesz, épületei folyamatosan megújulnak, és az új fejlesztések számai is folyamatosan nőnek.

Összefoglalva: A terület méretéből adódóan, jelen fejlesztés keretén belül lehetőségünk van kedvező áron, sajáthasználatú kerttel rendelkező ingatlantulajdonossá válni, egy kertvárosi, családi házas övezetben, egy erdő szomszédságában, ahol a kikapcsolódást, már saját magunk is biztosítani tudunk, de nem kell lemondjuk a belváros, bevásárló központok által nyújtott kényelemről, mert innen minden könnyedén elérhető, megőrizve azt az intimitást, amit ez a lakópark fog nyújtani számunkra.
Egy olyan lakó park, ahol igényes anyagok biztosításával, nem csak a saját lakásunk lesz új, és hosszútávon megbízható, hanem ahol az utak, és a közművek mindegyike is újonnan épül ki, és a nagy alapterületű, zárt játszótérnek köszönhetően, gyermekeink kikapcsolódása is biztosított, ahol lehetőség adódik a lakóparkon belüli családokkal történő kapcsolatok kialakítására, megőrzésére.

A tulajdonosok, és a fejlesztők koncepciója alapján, Önnek lehetősége van a sorházi lakás, belső kialakításban változtatni, azzal a szabadsággal, hogy a tervezett szintelosztásnak köszönhetően, csak az Ön döntése, mikor, és milyen mértékben teszi ezt meg!*

* A teljes terület rendezettségének megőrzésének érdekében, minden jelenlegi, és jövőbeni lakástulajdonosnak biztosítani kell azt a műszaki feltételt, ami alapján nem gátolja a további társasház tulajdonosok használatbavételi engedély eljárásának lefolytatását, és ezt követően a földhivatali állapot rendezést.
Az egyes adás-vételiszerződések már biztosítják azt a műszaki tartalmat, ami alapján a fenti hatósági eljárások lefolytathatók!
További részletek a mellékelt szerződés tervezetekben megtalálhatók. Kérdése esetén, a projektvezető kollégák, és az ügyvédi iroda is áll szíves rendelkezésükre!

Lap teteje

Épületek bemutatása

A következő számokon, Pesterzsébet építési hatóság által nyilvántartott építési engedélyezési eljárás keretén belül, az I. ütem részét kitevő, összesen 16 darab telek területén, amely 16 darab telek egyikén játszótér kerül megépítésre, 3 darab épület típus lett tervezve: "A",melyből 11 darab van, összesen 44 darab sorházi lakással, a "B", melyből 4 darab kerül megépítésre, összesen 16 darab sorházi lakással, illetve "C", melyből 1 darab van, összesen 3 darab sorházi lakással.
Az építési eljárás számai:
I. tömb: 29918, 29919, 29920, 29921
II. tömb: 29911, 29912, 29913, 29914, 29915, 29916
III. tömb: 29906, 29907, 29908, 29909, 29910
A terület, a kerületi szabályozási terve értelmében L4-XX/SZ1 építési övezetbe tartozik, intenzív kertvárosias nagytelkes lakóterületen, szabadonálló mód szerint építhető be.
A szabályozás értelmében, az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

Beépítési mód: szabadonálló
Legkisebb telek terület: 800,00 m2
Megengedett maximális beépítettség: 25 %
Maximális szintterületi mutató: 0,7 m/m
Minimális zöldfelületi mutató: 60 %
Előkert: 5,00 m
Oldalkert: 3,75 m
Hátsókert: 7,50 m
Legkisebb építménymagasság: 4,50 m
Építménymagasság: 7,50 m

Az előírt minimális zöldfelületi mutató alapján, illetve a beépíthető % alapján jelentős mértékű sajáthasználatú kert, és telken belüli zöldövezet biztosítható.

Lap teteje

Műszaki leírás

"A" jelű épület:

A két-két középső illetve szélső lakás alaprajza azonos. A középső lakások esetében az előtérből nyílik a konyha és a nappali-étkező, valamint a nappaliból induló lépcső alatt elhelyezkedő wc, az emeleten található egy nagyméretű szoba, egy fürdő és egy wc, a tetőtérben két további szoba valamint egy háztartási helyiség. A szélső lakások esetében az előtérből nyílik az étkezőkonyha-nappali egysége, a wc, az emeletre vezető lépcső és az alatta elhelyezkedő kamra. Az emeleten található két szoba, egy gardrób, az ezeket kiszolgáló fürdő és önálló wc, a tetőtérben pedig további két szoba, egy fürdő és egy háztartási helyiség. A középső lakások esetében az emeleten, a szélső lakások esetében pedig mind az emeleten, mind a tetőtérben erkély csatlakozik a lakószobákhoz.
A lakások bejárata minden esetben az észak-nyugati oldalon kapott helyet, a nappalik három eltérő irányba való tájolása pedig lehetővé teszi a kapcsolódó, burkolt felületű teraszok zavartalan használatát. Az intimitást a növényzet kialakításával is törekszünk fokozni.

"B" jelű épület

A lakások alaprajzi szerkesztése teljesen azonos: az előtérből nyílik az étkező-konyha-nappali egysége, a wc, az emeletre vezető lépcső, valamint az alatta elhelyezkedő kamra. Az emeleten található két szoba, egy gardrób, az ezeket kiszolgáló fürdő és egy önálló wc, a tetőtérben pedig további két szoba, egy fürdő és egy háztartási helyiség. A középső lakások esetében az emeleten, a szélső lakások esetében pedig mind az emeleten, mind a tetőtérben erkély, ill. franciaerkély csatlakozik a lakószobákhoz.
A lakások bejárata minden esetben az észak-keleti oldalon kapott helyet, a nappalikhoz kapcsolódó teraszok pedig az átellenes, dél-nyugati oldalon találhatóak. Az intimitást és a teraszok zavartalan használatát növényzet kialakításával biztosítjuk.

"C" jelű épület

A lakások alaprajzi szerkesztése ebben az épületben is azonosak, de méretüknél fogva egy kicsit eltérnek a "B" jelű épületben található lakásoknál: az előtérből nyílik az étkező-konyha-nappali egysége, a wc, az emeletre vezető lépcső, valamint az alatta elhelyezkedő kamra. Az emeleten található két szoba, egy gardrób, egy félszoba, az ezeket kiszolgáló fürdő és egy önálló wc, a tetőtérben pedig további három szoba és egy fürdő. A középső lakás esetében az emeleten, a szélső lakások esetében pedig mind az emeleten, mind a tetőtérben erkély, ill. franciaerkély csatlakozik a lakószobákhoz.

A tervezett épület követi a településszerkezeti övezet részletes előírásait, hagyományos formák, tömegarányok, homlokzati kialakítások, és természetes anyagok alkalmazásával (törtfehér ill. terrakotta színű vakolt falfelületek, sárgásbarna színű ragasztott kőburkolat, natúr pácolt fa szerkezetek, antracit színű, egyenesvágású beton cserépfedés), környezetébe harmonikusan illeszkedik.

A lakások fűtését ellátó gázkazánok a tetőtérbe kerültek, így a füstgáz elvezetése minimális hosszúságú kémény építésével megoldható. További alternatívaként, a "B", "C" épületek lakásainak mindegyikében az "A" típusú épület esetében a két szélső lakásban kandalló kémény kerül kialakításra, amelyhez kapcsolódva a lakás tulajdonosa választása szerint a későbbiekben kandallót létesíthet.

Az épületben található hat-hat belső helyiség (négy kamra és két wc a négylakásos épület esetében, három kamra és három wc a háromlakásos épület setében) kivételével valamennyi helyiség természetes megvilágítással és szellőzéssel rendelkezik, az említett helyiségekben pedig mesterséges úton oldjuk meg a szellőztetést. A belső helyzetű lépcsőket tetősík-ablakkal láttuk el.

Az egyes gépészeti vezetékek számára megfelelő mennyiségű és méretű függőleges aknát terveztünk, itt kerül elvezetésre a fűtési rendszer, a hideg- és melegvíz, a konyhák szagelszívója, stb.

Lap teteje

Az épület szerkezeti leírása, alkalmazott anyagok

A következő műszaki leírás, az építési engedélyezési tervdokumentáció alapján készült. Az építés megkezdése előtt kiviteli terv készül, ami alapján kerül véglegesítésre a műszaki tartalom. A műszaki tartalom változása csak és kizárólag, legalább azonos minőségű anyagot jelenthet, a vonatkozó szabályoknak, előírásoknak megfelelő kell legyen, az engedélyezés során előírt feltételeknek megfelelően!

Alapozás:

A területre készített részletes geotechnikai szakvéleményt alapján a felső humuszos réteg eltávolítása mellett, az alaptestek és a padozat alatti talajréteget is ki kell cserélni. A mértékadó talajvízszint felszínhez közeli helyzete miatt várhatóan az építkezés alatt talajvízszint süllyesztésre lesz szükség. A tervezett épület alapozásának el kell érnie a teherhordó talaj mélységét, és a tervezett terepszinttől számított -1,0 méteres fagyhatárt. Az épület alapozása sávalap, melynek alsó 50 cm-e méretezett szélességű vasbeton szerkezet C20-16/KK betonminőséggel, a felső 50 cm-e pedig zsalukő falazat. A pillérek alatt vasbeton pontalapok készülnek, amelyek a süllyedéskülönbségek minimalizálása érdekében talpgerendákkal vannak összekötve.
A földszint aljzata a talpkoszorúhoz kapcsolódó min. 15 cm hálós vasalású aljzatbeton.

Talajnedvesség elleni szigetelés:

A talajon fekvő padlóknál a mértékadó talajvízszint felszínhez közeli magassága miatt talajnedvesség elleni szigetelés készül 2 réteg modifikált bitumenes vastaglemezből 4 mm összvastagságban, teljes felületen ragasztva, az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően.

Felmenő falszerkezetek:

A külső teherhordó falazatok anyaga Porotherm 38 N+F falazóblokk, a belső teherhordó falazatok anyaga pedig Porotherm 30 hanggátló falazóblokk. A válaszfalak Porotherm 10 N+F válaszfallapokból, huzalmerevítéssel, a födémlemezekhez ékelve készülnek. A határolófalak 5 cm hőszigetelő nemesvakolattal lett tervezve.
A falazásnál az alkalmazástechnikai előírások betartandók!
A födémlemez túlzott lehajlásának megakadályozása érdekében a lépcsők mellett egy-egy monolit vasbeton pillér készül.

Kémények:

A lakások fűtését egyedileg, lakásonként, a tetőtérbe telepített zárt égésterű gázkazánok látják el, amelyek a kazántípushoz tartozó egy-egy turbós kéménybe vannak bekötve.
Az alumínium kémények d=125 mm küldő és d=80 mm belső átmérővel rendelkeznek. A kéménykürtők nincsenek elhúzva, magasságuk megfelelnek a vonatkozó előírásoknak. A kürtőkhöz egy alsó és egy felső tisztítónyílás tartozik. A kémény tetősíkon kívüli megközelíthetőségét részben a mellettük elhelyezetett tetőkibúvó, részben pedig a kéményseprőjárda biztosítja.

A lakások számára további egy, egyedi kémény is kialakításra kerül a kandallók ellátásra. Az egyedi kémények hőszigetelt SCHIEDEL SR kémények 39x39 cm-es külső mérettel és 200 mm belső átmérőjű samottcsővel. A kéménykürtők nincs elhúzva, magasságuk megfelel a vonatkozó előírásoknak. A kürtőkhöz egy alsó tisztítónyílás tartozik. A kémények tetősíkon kívüli része vakolt kivitelű, egyedi fejezettel záródnak, helyszíni műkő lezárással, körben vízorral. A kémények tetősíkon kívüli megközelíthetősége kéményseprő járdával megoldott.

Födémek, áthidalók:

A födémeket helyszínen készülő monolit vasbeton lemezek alkotják, 18 cm-es szerkezeti vastagsággal, a statikai tervnek megfelelően. Az ablakok fölött kialakított redőnyszekrények mellett részben előregyártott áthidalók készülnek, részben pedig monolit vasbeton szerkezetek. A koszorúk hőszigetelését az eléjük helyezett 5 cm kiegészítő hőszigetelés biztosítja. A tetőtéri térdfal kidőlésének megakadályozására 1,5-2 méterenként vasbeton pillérek készülnek. A gerendák (talpszelemenek) fogadására a koszorúban méterenként d=12 mm acél tőcsavarokat kell elhelyezni.
A lépcsők 15 cm vastag vasbetonból készülnek keményfa járólapokkal, acél pálcás korlátokkal.

Tetőszerkezet:

A tervezett fedélszék hagyományos szarufás, kétállószékes, fogópáros ácsszerkezet, csavarozott kapcsolatokkal, a statikai terv szerint. A beépített fa szerkezeteket Tetol FB gomba és lángmentesítő szerrel kezelni kell. A látszó faszerkezetek gyalult, csiszolt kivitelben készülnek, natúr pácolással. A tető héjalása a főtömegen (35°) antracit színű, egyenesvágású, BRAMAC Téglány Protektor betoncserép fedés, az alacsonyabb hajlású (3°) tetőszakaszokon pedig kettős állókorcos fémlemez fedés, grafitszürke színben. A lakótér hőszigetelését 20 cm vastag, szálas kőzetgyapot biztosítja. A padlás porhó fóliával védett. A csapadékvíz elvezetése Lindab csüngőeresz kialakítással, kör keresztmetszetű lefolyó ereszcsatornákkal történik, sötétszürke színben /087/.
A tetőszerkezet tartóelemeit a megfelelő tűzállósági határérték biztosítása miatt tűzvédő gipszkarton burkolattal kell burkolni. A tetőszerkezetek a beégés miatt statikailag túlméretezettek.

Szerkezeti méterek:

Talp- és derékszelemen: 15/15, Taréjszelemen: 15/15, Szarufa: 10/17,
Élszaru: 10/18, Fogópár és kakasülő: 2x5/15, 2x2,5/15, Ellenléc és cserépléc: 3/5

Nyílászárók:

A tervezett nyílászárók fenyő színű, fa utánzatú fóliával ellátott műanyag szerkezetek. A külső, üvegezett nyílászárók 4+12+4 mm-es hőszigetelő üvegezéssel kerülnek kialakításra. Az ablakszerkezetek vízvetői és a belső ablakkönyöklők műanyagból, a külső ablakpárkányok műkőből készülnek. A tetőtéri ablakok VELUX gyártmányok.

Burkolatok:

A belső falfelületek mészhabarccsal simára vakoltak, és diszperziós festékkel fehérre festettek. A vizes helyiségek 2,10 m magasságig csempézettek, a konyhában 3 sor (60 cm) csempe készül. A külső homlokzati falak TERRANOVA hőszigetelő nemesvakolattal készülnek törtfehér (6110) és sárgásbarna (3400) színben. A padlóburkolatok hőszigetelt aljzattal kerülnek kialakításra, a lakószobák és a nappali burkolata parketta, a többi helyiségben kerámia lapburkolat található. A padlóburkolatokat a csempézett falfelületek kivételével mindenütt egységesen profilozott keményfa lábazat zárja le.
A lépcsők keményfa burkolatot kapnak.
A terasz burkolata fagyálló kerámia lapburkolat, a kültéri utak burkolata pedig beton térkő.

Homlokzati anyagok:

Terranova hőszigetelő nemesvakolat törtfehér (6110) ill. sárgásbarna (3400) színben
Sárgásbarna ragasztott kőburkolat
Natúr, pácolt, fa falburkolat, fenyő színben
Bramac Téglány Protektor betoncserép, antracit színű
Grafitszürke színű, fémlemez fedés
Hőszigetelő üvegezésű, fóliázott, műanyag nyílászárók, fenyő színben
Velux tetősíkablak és tetőkibúvó
Sötét színű acél korlát
Lindab csüngőeresz és ereszlefolyó, sötétszürke színű (087)
Horganyzott acél Lindab kéményseprőjárda
Turbós alumínium kéménytest

Épületgépészet:

Jelenleg a telkek csak részben közművesítettek. Mivel a használatbavétel feltétele a teljes közművesítés, ezért a lakóépület építésével párhuzamosan el fog készülni a terület teljes közművesítése, ugyan úgy, mint az utak és járdák leburkolása is.

Villamosenergia-ellátás:

A használatbavételig kiépítendő utcai közhálózatról megoldható, az áramszolgáltatói nyilatkozatnak megfelelően.

Gázellátás:

A lakóépület a gázellátása a használatbavételig kiépítendő közműhálózatról megoldható.

Lap teteje

Értékesítés menete - Eladási ár összetétele,- az eladási árhoz tartozó műszaki tartalom

Eladó által, a kiszabályozott telkekre, az építési engedély - engedélyezési tervdokumentáció alapján társasház alapítását kéri az illetékes földhivataltól.
A beruházás I. ütemében, egy kivételével, ahova 3 lakásos társasház épül, 4 lakásos társasházak alapítása fog megtörténni.
Az alapító okirat alapján kerülnek értékesítésre az önálló sorház lakások, amely az adott 4 (egy esetben 3) lakásos társasház részét képezik. Az alapító okiratban rögzítésre kerül az adott önálló albetét (az adott sorházi lakás), az engedélyezési terv alapján definiált mérete, szintekre megosztva, továbbá, az adott albetéthez (sorházi lakáshoz) tartozó saját használatú kert mérete, illetve az engedélyezési tervben jelölt 1 darab parkolóhely,- beálló helye.
Az önálló tulajdonokhoz rendelt, az adott önálló tulajdonhoz tartozó saját, kizárólagos használati joggal felruházott kert,-telek területének összetétele:

 • Az adott önálló albetét (sorházi lakás) földszinti alapterületének területe,
 • Az engedélyezési terv részét képező kert tervben jelölt, az adott önálló albetéthez (sorházi lakáshoz) rendelt kert területe, amely az önálló albetét (sorházi lakás) teraszán keresztül közvetlenül közelíthető meg, valamint
 • Az adott önálló albetéthez (sorházi lakáshoz) rendelt beálló alapterülete

A további területek, a telek lekerítését szolgáló kerítés, kapubejárók, kukatárolók, postaládák, közlekedő utak, a közös tulajdonba kerülnek, amelyet a társasház tulajdonosai, tulajdonhányadok mértékéig, együttesen rendelkeznek.
Az alapító okirat elkészülésével egy időben, a Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) is elkészül, ahol definiálásra kerülnek a közös területek fenntartásával járó kötelezettségek, és a társasház működéséhez szükséges szabályok. A SZMSZ módosítására lehetőség van az alakuló közgyűlésen, ahol Tulajdonosok által, Eladó által meghatározott közös képviselet jóváhagyása, és a közös képviseletre vonatkozó megbízás is megvitatásra kerül.

A végleges adás-vételiszerződés időpontjában, az adott önálló HRSZ (helyrajzi szám) számú telkeken, a következőbejegyzések lesznek fel,- illetve bejegyezve:

 • Tulajdonos 1/1 XX. FIUMEI UTCA I. Ingatlanforgalmazó Kft.
 • Társasház alapításának kérelme
 • A beruházást finanszírozó bank, - projekthitel biztosítékául szolgáló jelzálogbejegyzés.

Egyes telkek esetében, szolgalmi jog bejegyzés is szükségessé válhat, de ezen szolgalmi jogok, a teljes beruházás, azon belül az adott sorházi lakások ellátásához szükséges közművek egyike lehet.
Vevők, Ügyfelek ezen szolgalmi jogok bejegyzéséhez, amennyiben az, az adás-vételi szerződés aláírásakor még nem ismert, az adás-vételi szerződés aláírásával jóváhagyja, hozzájárulásáról biztosítja Eladót.
Abban az esetben, ha ilyen jellegű szolgalmi jog kerül bejegyzésre, fenntartási, karbantartási kötelezettséget nem jelenthet az Ügyfelek, Vevők felé. Amennyiben az adott közműszolgáltató ilyen igénnyel lép fel, a fenntartási, karbantartási kötelezettséget Eladó köteles biztosítani.

Mint a jelen beruházás tulajdonosának, a XX. FIUMEI UTCA I. Ingatlanforgalmazó Kft. 100% tulajdonló Immo-Rohr Kft.-nek beruházásai során, aki eddig, közvetetten, projekt cégeinek keretén belül, több mint 1000 darab lakás átadását valósította meg, Bokréta Garanciát biztosít a Vevők felé, amely garancia tartalma alapján a beruházás időben történő befejezésére, a befizetett vételárak zárolt kezelésére is garanciát nyújt.

A projektfinanszírozó bank által, egy nyilatkozat kerül kiadásra Vevők felé, amely nyilatkozat értelmében, amennyiben Vevő a szerződésekben vállalt fizetési kötelezettségeinek eleget tesz, az adott albetétről (önálló sorházi lakásról) törli a bank által bejegyzett, a beruházás egészére fedezetet biztosító jelzálog bejegyzését.

Az adás-vételi szerződés alapján, az értékesítés tulajdonjog fenntartással történik, amely tulajdonjog fenntartás, a szerződésben részletezett feltételeknek megfelelően, a szerződésben rögzített vételár, teljes megfizetésig áll fenn. Vevő által, a szerződésben rögzített teljes vételár kifizetését követően, az Eladó által, már az adásvételi szerződés megkötésekor aláírt, és a beruházásban eljáró ügyvédi irodában letétbehelyezett dokumentum alapján, Vevő megkapja a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges Eladói nyilatkozatot.

Az adásvételi szerződéssel egy időben vállalkozói szerződés is aláírásra kerül.

Az adásvételi szerződés alapján, az alapító okiratban definiáltan kerül értékesítésre az adott tulajdoni hányad, a fent részletezetteknek megfelelően.
A vételár (részletesen lásd később) 30% telekhányaddal került megállapításra, amely 30% telekhányad, az államilag támogatott hitel folyósításához szükséges központi engedélyeztetés alapja is, azaz, ezzel a megosztással, kedvezményes hitel is igényelhető lesz.
Fontos itt megjegyezni, hogy beruházó, a tőle elvárható módon mindent meg tesz a Vevők, lakossági hitelének folyósításának megteremtéséhez (pl.: banki együttműködési megállapodások megkötése), de ez nem azonos értékű az Ügyfelek, Vevők, hitelbírálatával. Beruházó nem rendelkezik befolyással a lakossági hitelek mértékének, feltételének megállapításában.

Az adásvételi szerződés mellékletét képező vállalkozói szerződés alapján kerül megépítésre az adott épület, azon belül az adott sorházi lakás.
Az adás-vételiszerződésben kerül megfizetésre a Vevő kizárólagos tulajdonát, illetve kizárólagos használati jogának alapját képező telekterület, a meghatározott vételárból számított, 30%-os telekhányad alapján.

A szerződések egymástól nem elválaszthatók el, teljesítésük csak együttesen érvényesek.
Tekintettel arra, hogy egy adott albetét (sorházi lakás) megvalósulása nem elválasztható, az adott társasház további albetéteinek (sorházi lakások) elkészülésétől, a vállalkozói szerződés ad garanciát az ügyfeleknek, Vevőknek, hogy minden érintett, egy társasházhoz tartozó albetét (sorházi lakás) elkészül, mégpedig olyan műszaki tartalommal, amely alapján, miden albetét (sorházi lakás) megkaphatja a használatbavételi engedélyt, amely egyrészt biztosítja az Ügyfelek, Vevők beköltözésének lehetőségét, tovább a földhivatali állapot rendezést, az alapító okirat bejegyzését, a külön tulajdoni lapok létrejöttét. A külön tulajdoni lapok teszik lehetővé, a társasházon belüli jogi megkülönböztetést, amely szerint az albetétek (sorházi lakások) egymástól függetlenül terhelhetők, fedezetül adhatók lakossági hitelek érvényesítésére.

A vállalkozói szerződés további lényege, hogy az Ügyfél, Vevő igénye esetén, biztosítható az épület saját kialakítása, azt követően, hogy az a minimális műszaki tartalom megvalósul, minden egyes sorházi lakásban, ami a használatba vételi engedély kiadásához elégséges.
Az előírások alapján, a következők megépítésére minden Ügyfélnek, Vevőnek megbízást kell adnia a Vállalkozó szerződés keretén belül, természetesen azzal, hogy Ügyfél, Vevő dönt az adott beépítendő anyagok minőségi szintjéről (min. I. osztályú), és mértékéről.
Eladó, előre meghatározott időpontokban ad lehetőséget Ügyfelek, Vevők részére a belső kialakítások módosítására, a beépítendő termékek kiválasztására, amely választásokat mérnök kollégák, a kivitelező, és alvállakozók, beszállítok képviselőivel összehangolva, értékesítési irodánkban végeznek, előre egyeztetett időpontban. Az időpontok ismertetése írásban történik, a szerződésben Ügyfél, Vevő által megadott címre, a választás időpontját megelőző 30 nappal.

A hivatkozott előírások figyelembevétele alapján, az épületen belül, a következő helyiségek, a következők szerint kell hogy megépüljenek:

 • Konyha, ahol vízvételi lehetőség, és főzési lehetőség biztosított, továbbá burkolata az engedélyezett tervnek megfelelnek
 • 1 darab fürdő,- wc, amely műszaki állapota megfelel az engedélyezett terveknek
 • A darab lakószoba helyiség, aminek műszaki állapota megfelel az engedélyezett terveknek

Értelem szerűen, a tervezett beosztást kell alapul venni, így sok esetben, ez a műszaki tartalom két szinten kerül kiépítésre, ami alapján a közművek is két szinten lesznek elérhetők, továbbá a tetőtérben tervezett fűtésrendszer is kiépül, a feljárást biztosító burkolt lépcsővel, korláttal.

A fent leírtak teljesítése, adott esetben egy szinten (Vevői egyeztetések alapján kerül pontosításra!) kielégíthető, így a további szintek megépítése, annak ideje, és mértéke Vevő döntése alapján történik. Természetesen, amennyiben Ügyfél, Vevő igényli, az engedélyezési tervnek megfelelően, mind a három szint 100%-os megépítése megrendelhető Eladótól.

Ahhoz, hogy Ügyfelek, Vevők részére biztosítva legyen a későbbi építésnek lehetősége, az építési engedély névátírása is megtörténik, oly módon, hogy mikor az épület, a vállalkozói szerződéssel összhangban, annak megfelelően eléri azt a műszaki állapotot, amely megfelel annak hogy a használatbavételi engedély megkérhető legyen, és ezt a műszaki tartalmat nem csak az adott műszaki ellenőr, és a banki műszaki ellenőr is igazol, hanem a használatbavételi eljárás lefolytatásában résztvevő szakhatóságok is, az előzetes, nem a használatbavételi eljárása során lefolytatott helyszíni szemlén, jegyzőkönyv formájában is biztosítanak (ezekkel a lépésekkel biztosítva azt, hogy a használatbavételi eljárás lefolytatása sikeres lesz) a használatbavételi kérelmet megelőzően, de azzal egy időben valósul meg.
Felek, Vevő, és Eladó, az erre vonatkozó összes szükséges dokumentumot, hozzájárulást a szerződések megkötésével egy időben írnak alá, és a már leírtak szerinti műszaki állapotig ügyvédi letétbe helyezik.

Tájékoztatjuk, hogy az építési engedély átírása, valamint a használatbavételi engedély eljárása díj kötelese. Ezeknek jelenlegi mértéke, eljárások számaként 15.000.- HUF, azaz tizenötezer Forint.

Az építési engedély átírásához szükséges tervezői hozzájárulást Eladó biztosítja, de ez nem jelenti a tervek szabadon, mások által való módosítását.
Tulajdonos, Eladó által kötött tervezői szerződés alapján, amennyiben Ügyfél, Vevő azt igényli, a tervmódosítások a következő díjak megfizetésével kérhetők, amelyek kéréseket Tervező köteles végrehajtani.

A tervezői szerződésben foglaltak értelmében:

 • Módosított építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítésének díja, az érintett épületrészre vetítve, 5.000.- HUF + ÁFA / NET m2, de legalább nettó 50.000.- HUF + ÁFA.
 • A kiviteli tervek átdolgozásának díja: 15.000.- HUF + ÁFA / helyiség / szakág.

Javasoljuk, hogy módosítási igény esetén, előzetesen egyeztessen a műszaki vezetővel, vagy projektvezetővel, mert nem minden módosítás kivitelezése igényel tervezői közreműködést!

A használatbavételi engedély birtokában Eladó jár el az illetékes földhivatalnál a Társasházi alapító okirat bejegyzése, és a külön albetétek, tulajdoni lapok, - önálló helyrajzi számok létrejöttének érdekében, amire vonatkozó ügyvédi meghatalmazás, szintén aláírásra kerül a szerződések megkötésével egy időben.

Lap teteje

Eladási ár, a hozzá tartozó műszaki tartalom, és annak megfizetésének ütemezése:

A meghatározott átlag, bruttó eladási ár 250.000.- HUF, azaz bruttó kettőszázötvenezer Forint, amely a következőket tartalmazza:

 • Telekhányad, kizárólagos kert, telekrészek,
 • Sorházi lakásonként, 1 darab, telken belüli, kizárólagos használati joggal bíró gépkocsi beálló,
 • az adott albetét, sorházi lakás, egységesen kezelve a teljes épülettel, emelt szerkezet kész állapotban.

A meghatározott átlag, bruttó eladási ár 250.000.- HUF, azaz bruttó kettőszázötvenezer Forint lakásonként változik. Az Ön által kiválasztott lakás esetén, ennek pontos mértékét megtudhatja az Ön értékesítő kollégájától!

Emelt szerkezet kész állapot jelenti:

Teljes földmunka, alapozás.
Szerkezet megépítése, földszint,- első emelt födémének megépítése, felmenő, és kitöltő falazatok megépítése. A megépített födém közötti lépcső megépítése. A homlokzati külső nyílászárók beépítése. A külső homlokzat, homlokzatképzés 100%-os állapotban történő kivitelezése, a közművek telekhatártól, a fogadókig történő kiépítése, mérő órák felszerelése.
A telekhatár, és a bejárati ajtók közötti utak megépítése. A kukatároló, postaládák helyeinek kiépítése, gyengeáram fogadásának lehetőségének kiépítése (telefon, TV, internet, kapucsengő). A gépkocsi beállók helyeinek kiépítése, pergolával történő lefedése, és a teljes telek lekerítése, gépkocsi kapuk, bejárati kapuk megépítése.
A kertek területének rendezése, és a füvesítés is megtörténik. A teraszok mindegyike, külön vízvételre ad lehetőséget. A víz vételezése, a kukatárolóknál is biztosított.

Jelen pontban leírt, az épületre, és a sorházakra vonatkozó műszaki leírás, a Az épület szerkezeti leírása, alkalmazott anyagok fejezet alatt ismertetetteknek megfelelően kerül kialakításra.
A meghatározott vételár tartalmazza tovább, a tulajdonihányad arányában, a közös területek terv szerinti megépítésének költségeit is!

A vételár megbontása alapján, figyelembe véve az engedélyezett 30%-os telekhányadot, az átlag, bruttó eladási árat alapul véve, a vételár összetétele:
Telekhányad, egy, nettó, használható négyzetméterre eső értéke: 75.000.- HUF, azaz bruttó hetvenötezer Forint,
A felépítmény, egy, nettó, használható négyzetméterre eső értéke: 175.000.- HUF, azaz bruttó egyszáz hetvenötezer Forint.

A vételár tartalmazza, az adott épület, sorházi lakások biztosításához szükséges közművek kiépítésének, a bekötő utak, és a Fiume utca teljes területének aszfaltozásához szükséges teljes költséget.
Eladó jelenlegi, az adott közműszolgálatok által kötött szerződések, illetve egyeztetések alapján, a következő kontingensek biztosítottak minden sorházi lakáshoz, amely közműkontingensek biztosításához, Ügyfél, Vevő közműfejlesztési költség megfizetésére nincs szükség, a kiépítést teljes egészében Eladó biztosítja.

Eladó, az adott közműszolgáltatóval, a következőket biztosítja, többlet költség megfizetése nélkül:
Elektromos áram: lakásonként 1x32A, továbbá a közösségi világításhoz, további 1x32A
Víz: az I. ütem tekintetében vízigény: 35,4m3/nap, locsolóvíz 3,0 m3/nap
Gáz: A kapott állásfoglalás alapján, az I.-II ütem egészében, 230 lakás szolgálható ki.
Csatorna: az I. ütem tekintetében 32m3/nap

Amennyiben Ügyfél, Vevő többlet igénnyel jelentkezik, annak módosítására, az adott közműszolgáltató cégnél van lehetőség. Többlet igényt, a többlet szolgáltatás mértékétől függőn, díj megfizetéshez kötheti az adott közműszolgáltató!
A gyors, és pontos ügyintézés, és a mérő órák együttes felszerelésének érdekében, az erre vonatkozó szerződések, közműnyomtatványok, szintén aláírásra kerülnek az adásvételi szerződéssel egy időben.
A mérő órák felszereltetése, a közműszerződések intézését, további díj, vételár megfizetése nélkül, Eladó végzi.

Fontos szempont a beruházás egészének tekintetében, hogy a közművek, és az utak, az épületek megépülésével egy időben megvalósuljanak!
Tájékoztatjuk, hogy a közműhálózatok kiépítéséhez, minden szolgáltatóval megtörténtek az egyeztetések. Jelen tájékoztató megírásának időpontjában, a csatorna kiépítéséhez, az elektromos áram kiépítéséhez rendelkezünk már engedéllyel.
A közműépítési költségei, tekintettel a beruházás mértékére, a közműépítési, engedélyezési eljárás keretén belül már megbecsülésre kerültek, szerződések esetén pontosan definiálva lettek, amelyek alapján, a közművek kiépítéséhez forrásokat, a bank elkülönítve kezel. Az elkülönített összeg, csak erre használható, ezzel biztosítva azt, a be nem következő állapotot is, ha esetlegesen Eladó nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit, a bank a munkálatokat befejezteti.
A közműépítés költségének egyik kedvezményezettje a kerületi Önkormányzat * (*az erre vonatkozó megállapodások tartalma még módosulhat, a bank, és önkormányzat egyeztetései alapján is), hogy nem várt esemény esetén, a közműhálózat valóban kiépüljön.

A kerületi Önkormányzattal együttműködve, Tulajdonos vállalta a Fiume utca teljes aszfaltozását.
Tekintettel arra, hogy a KSZT (kerületi szabályozási terv) rendelkezéseinek értelmében, építési engedély kiadásának feltétele az utak szilárd burkolatának megléte is, az út megépítést is biztosítani kell Eladónak az Önkormányzat felé, mivel az úthálózat a kivitelezéssel egy időben, az épületek szerkezetépítést követően valósul meg.
Az Fiume utca teljes aszfaltozásának biztosítására, az Önkormányzat felé, Eladó pénzügyi biztosítékot nyújt. Jelen pénzügyi fedezet biztosítja az út megépülését, így, ezzel a biztosítékkal együtt, a teljes közmű, és út megépítése garantált.
A megegyezések alapján, amennyiben a közművek, és utak nem állnak rendelkezésre a vállalt határidőkig (a határidő megállapítása, az első adás-vételiszerződésben vállalt befejezési határidőhöz kötött) Önkormányzat jogosult a pénzügyi biztosíték felhasználására, azzal a kikötéssel, hogy ezt a biztosítékot, csak is kizárólag, a jelenleg az Önkormányzat tulajdonában álló, jogerős útépítési tervben leírt műszaki tartalommal, megépítésére fordíthatja.
Az útépítés költsége, az Önkormányzat által megbízott úttervező szakmérnök által kerül megállapításra, azt figyelembe véve, hogy az Önkormányzat által épített utak fajlagos költségeivel egyezően, a megvalósítást maradéktalanul biztosítja. A pénzügyi biztosíték, inflációkövető.

Eladó, a hivatkozott KSZT rendelkezéseivel egyezően, játszóteret épít, amely játszótér közhasználatra alkalmas formában kerül megépítésre, amelynek megépítését követően, a játszótér, a kerületi Önkormányzat részére kerül átadásra, ugyan úgy, mint a jelenleg Eladó tulajdonát képező utak is.
Az utak esetében, az arra készített engedélyezési terveke alapján, teljes mértékben megfelel a közút paramétereinek, így az átadás biztosított, a mellett, hogy az utak kivitelezését, mint a játszótér kivitelezését is, az Önkormányzat adott osztályai folyamatosan kontrolálják!

Tulajdonos, Eladó, a közművek kiépítésével egy időben, távközlési cég közreműködésével, bevonásával, kiépíti, kiépítteti a telefon, TV, internet szolgáltatás eléréséhez szükséges hálózatot.
A távközlési céggel történő együttműködés nem jelent szolgáltató választási kötelezettséget!
A kiépítésre vonatkozó megállapodás értelmében, kiépítésben résztvevő távközlési cég helyzeti előnyt tud magának biztosítani, de nem tagadhatja meg más szolgáltatóval történő igénybe vétel.
A szolgáltatás igénybevételét a Hírközlési törvény szabályozza, aminek megfelelően történik a szolgáltatások elérésének biztosítása.

Jelen Projekt ismertetés - Műszaki leírás, a szakhatóságok által, az építési eljáráshoz, írásos hozzájárulásában foglaltak alapján véglegesített kiviteli tervek birtokában kerül pontosításra, aktualizálásra, amivel egy időben, az emelt szerkezet kész műszaki tartalmon felül kiépítések tételes, - és részletes költségvetése is ismertetésre kerül, amit alapul véve, a szintekre bontott készültségek szerint, több eladási ár között is lehet majd választani!

Budapest, 2008. május 28.

Farkas Endre Reiter Norbert
Műszaki vezető Projektvezető

Lap teteje

kérdőív

Galéria

Bokréta ház - Family Garden látványterv Bokréta ház - Family Garden látványterv
Bokréta ház - Family Garden látványterv Bokréta ház - Family Garden látványterv
Bokréta ház - Family Garden látványterv Bokréta ház - Family Garden látványterv
Bokréta ház - Family Garden látványterv Bokréta ház - Family Garden látványterv